Category Archives: Predmetna nastava

26Dec/19

DAN ŠKOLE

🎈🎊🎈🎉 DAN ŠKOLE 🎊🎈🎉🎈🎊

U ponedjeljak, 16. decembra 2019.godine, naša škola svečano je obilježila svoj prvi rođendan -Dan škole ! Uz prezentiranje dijela aktivnosti i uspjeha škole u prvoj godini rada, zabavni dio programa za sve prisutne pripremili su učenici škole sa svojim učiteljima i nastavnicima. Osim učenika i roditelja, svečanosti su prisustvovali: Njegova ekselencija ambasador Sjeverne Makedonije g. Ekrem Ebibi, pomoćnica gradonačelnika g. Amina Deljković, gradski vijećnik g. Reuf Hafizovic, načelnik Opcine Novi Grad g. Semir Efendić, njegovi pomoćnici g. Emir Dedović i g. Adisa Šuman, pomocnici načelnika Općine Novo Sarajevo g. Emina Rovčanin i g. Enisa Ibrahimović, predstavnici općinskih vijeća Opcina Novi Grad i Novo Sarajevo, predstavnici boračkih udruženja, predstavnici Mjesne zajednice Aneks, predsjednik Skolskog odbora naše škole g. Sakib Pleh, kao i ostali članovi, članovi Vijeća roditelja, brojni direktori novogradskih osnovnih škola i ostali uvaženi gosti. Direktor je održao svečani govor i posebno zahvalio Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS, Općini Novi Grad i Općini Novo Sarajevo, koji su zaslužni za izgradnju i otvaranje naše škole, uručivši im Plakete. Zahvalnice su dobili i članovi prvog Školskog odbora, kao i zaposlenici škole koji su i prije početka rada škole bili uključeni u njenu organizaciju i razvoj. Svečanost je završena prigodnom zakuskom i druženjem svih prisutnih.

 

 

26Dec/19

“BUYBOOK” DONIRAO KNJIGE I NASTAVNE MATERIJALE ZA ŠKOLSKU BIBLIOTEKU

“BUYBOOK” DONIRAO KNJIGE I NASTAVNE MATERIJALE ZA ŠKOLSKU BIBLIOTEKU
Izdavačko preduzeće “Buybook” d.o.o. Sarajevo, poklonilo je biblioteci OŠ “Aneks” vrijednu donaciju knjiga i nastavnih materijala namijenjenih učenicima, te se  “Buybook” i ovaj put potvrdio kao društveno odgovorno preduzeće.
Ovom prilikom se u ime učenika i uposlenika škole zahvaljujemo”Buybooku” na ovoj donaciji, koja će biti od izuzetne koristi našim učenicima.
26Dec/19

STEM

VULKANI
Učenici osmog razreda su 24.12.2019. na drugačiji način usvajli nove nastavne sadržaje iz nastavnih predmeta: geografije, hemije i biologije. Obrada nastavne jedinice “Vulkani” realizirana je po STEM pristupu. Uz prisustvo direktora i nekoliko nastavnika, nastavnici hemije, geografije i biologije vodili su učenike i sve prisutne u nove metode izučavanja, prikazujući avanturistički pristup naučnom istraživanju.
STEM
Termin “STEM edukacija“ znači poučavanje i učenje u oblasti prirodnih nauka, tehnologije, inžinjerstva i matematike (akronim STEM potiče od prva četiri slova engleskih riječi za navedene oblasti). Kada bismo željeli prevesti ovaj akronim u kontekst bosanskohercegovačkog obrazovnog sistema, možemo reći da STEM područje predstavlja edukaciju u oblasti prirodnih nauka (u višim razredima su to većinom zasebni predmeti Biologija, Hemija, Fizika, Geografija), tehnike i informacionih tehnologija (predmeti Tehnički odgoj i obrazovanje i Informatika), te matematike. STEM edukacija uključuje sve obrazovne aktivnosti tokom svih razvojnih perioda, u formalnom, ali i neformalnom smislu (aktivnosti unutar škole, kao i izvan nje). STEM je, zapravo, način poučavanja baziran na interdisciplinarnom pristupu koji je u uskoj vezi sa situacijama i problemima iz svakodnevnog života. Osnovna ideja STEM pristupa je da se, umjesto fokusa na zasebne, odvojene discipline, poučavanje različitih predmeta koordinira i, ukoliko je moguće, integriše na osnovu poveznica baziranih na praktičnim primjenama.
Kako bi naši učenici stekli ključne vještine i kompetencije nužne za njihovo napredovanje u savremenom okruženju, potrebna je promjena trenutne obrazovne paradigme bazirane na nastavnim sadržajima i zaokret prema ishodima učenja i međupredmetnim poveznicama (STEM pristup). Novi pristup obrazovanju, s fokusom na kompetencije učenika, u odnosu na tradicionalni pristup (usmjeren na nastavnike) zahtijeva pomak ka novom pristupu poučavanju koji je usmjeren na učenike. Odgojno djelovanje kroz nastavu prirodnih nauka mora biti važno načelo odgojno-obrazovnog rada nastavnika koji koriste STEM pristup. Zanemarivanje ili umanjivanje značaja odgojnog uticaja nastave prirodnih nauka u kontekstu globalnih promjena, karakteristika i izazova savremenog društva onemogućava učenicima da se i kroz sadržaje tih nastavnih predmeta razvijaju u karakterne, moralne i ruštveno odgovorne građane.

13Dec/19

PLANINARSKA DRUŽINA

U srijedu, 11.12.2019.god. u Multimedijalnoj sali općine Novi Grad održana je završna manifestacija projekta “Planinarske družine – edukacija kroz planinarsku školu 2019.” koju su organizovali Planinarsko-sportsko društvo “Zlatni ljiljan” i općina Novi Grad. Svi polaznici planinarske škole su dobili certifikate o završenoj planinarskoj školi, a iz OŠ ” Aneks” ih je dobilo 20 učenica i učenika. Takođe, izabrani su i najbolji planinari. Iz naše škole su to Imamović Aiša i Smajlović Tarik, učenici osmih razreda. Čestitamo svim polaznicima uz planinarski pozdrav “Vedro”.

12Dec/19

KAKO NAPRAVITI STRIP ?

U BIBLIOTECI ŠKOLE ODRŽANA RADIONICA “DEVETA UMJETNOST: KAKO NAPISATI SCENARIJ I KAKO NACRTATI STRIP”

U utorak, 10. decembra u biblioteci škole održana je radionica “Deveta umjetnost: kako napisati scenarij I kako nacrtati strip” koju je vodio strip umjetnik i profesor likovne kulture Majo Pavlović. Tom prilikom učenici i učenice V i VI razreda upoznali su se sa historijom stripa i razvojem stripa kao umjetnosti, fazama u nastajanju stripa i njegovim elementima, različitim tehnikama, te su nakon odražanog predavanja, pristupili izradi vlastitih stripova praktično primijenivši nova znanja koja su stekli tokom predavanja. Nadamo se da će ova radionica biti dodatni podsticaj učenicima i učenicama da nastave razvijati interesovanje za strip.

09Dec/19

STEM

Dana, 06.12.2019. učenici petog razreda su na času prirode, na drukčiji način usvajali nove nastavne sadržaje. Obrada nastavne jedinice “Kako se tijelo snabdijeva kisikom i hranljivim tvarima”, realizirana je u blok satu po STEM programu.
Uz prisustvo direktora i nekoliko nastavnika, nastavnici prirode su vodili učenike i sve prisutne u nove metode izučavanja, prikazujući avanturistički pristup naučnom istraživanju.

06Dec/19

ČAS KICKBOXA

Dana 05.12.2019.godine u posjetu naše škole došli su članovi kluba borilačkih sportova “Mawashi” Sarajevo i to trener Haris Ćutuk-prvak svijeta 2013.godine Melbourn, Australija i najperspektivniji takmičar i profesionalni borac Vedad Ćutuk-prvak BiH 2019. godine. Realizovali su čas TiZO sa VIII-2 razredom i upoznali ih sa osnovama kickboxing-a. Kao nagradu za primjerno vladanje i motivaciju za bavljenje sportom, ja kao razrednik ću nastojati u budućnosti da priređujem slična iskustva. 👏