Svjetski dan knjige i autorskih prava

Na Glavnoj skupštini UNESCO-a 1995. godine donijeta je odluka da se 23. aprila obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti kada su 1616. godine umrli književnici Miguel de Cervantes i Wiliam Shakespeare.

Migel de Servantes (Miguel de Cervantes Saavedra) bio je španski prozni pisac, dramaturg i pjesnik. Jedan je od najvećih pisaca španske, ali i svjetske književnosti.
Rođen je 29. septembra 1547. godine u Alkala de Enaresu, a umro je 23. aprila 1616. godine u Madridu.
Njegov roman, Don Kihot, remek-djelo je svjetske književnosti i smatra se prvim modernim romanom. Roman Don Kihot Cervantesu je donio svjetsku slavu i ujedno je i najprevođenije književno djelo ikada.
William Shakespeare najpoznatiji je pisac na engleskom jeziku, te jedan od najbitnijih dramskih pisaca ikada. Rodio se u gradu Stratford na Avonu 1564. Godine, ali o njemu se ni danas ne zna mnogo. Sa sigurnošću se ne može utvrditi autorstvo svih njegovih drama, ali se pretpostavlja da je napisao 34 drame, 154 soneta i nekoliko pjesama. Njegova djela ostavila su ogromni uticaj na pozorište, ali I dramu kao književni rod.
Prema važećem nastavnom planu i programu za osnovnu školu Shakespeare je uvršten u obaveznu lektiru i učenici u IX razredu čitaju jednu od njegovih najpoznatijih drama “Romeo i Julija”.

Svjetski dan knjige i autorskih prava obiželjava se širom svijeta na različite načine u čemu učešće uzimaju škole, biblioteke, muzeji, pozorišta, izdavači, te druge obrazovne i kulturne ustanove.

I naša škola svake godine na različite načine obilježi ovaj važan događaj, s ciljem podizanja svijesti o važnosti knjige, književnosti i čitanja, kao i o važnosti autorskih prava. Tako će biti i ove godine.

I ovom prilikom želimo se zahvaliti Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u RBiH koja je kroz više donacija doprinijela rastu i raznovrsnosti knjižnog fonda školske biblioteke, a zahvaljujuci ovoj važnoj ustanovi postali smo i prva škola u BiH koja je učenicima učinila dostupnim sve lektire u audio formatu. Na donacijama knjiga zahvaljujemo se i Narodnoj biblioteci Mostar, Američkom kutku Sarajevo (American Corner), Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Fondaciji za izdavaštvo Sarajevo, te izdavačkoj kući “Buybook” Sarajevo.