Sarajevske olimpijske igre

U OŠ “Aneks” je na prigodan način obilježena 38. godišnjica 14. zimskih olimpijskih igara koje su održane u Sarajevu od 8. februara do 19. februara 1984. godine.

Izbor Sarajeva kao grada domaćina 14. zimskih olimpijskih igara objavljen je 18. maja 1978. tokom  80. sjednice Međunarodnog olimpijskog komiteta u Atini. Gradovi protivkandidati bili su japanski Saporo i švedski Geteburg. Cilj Komiteta je bio da se Igre, kao simbol svjetskog mira i bratstva među ljudima, održe u gradu koji je do tada u svijetu bio uglavnom poznat po atentatu na austro-ugarskog kralja Ferdinanda koji je bio povod za izbijanje Prvog svjetskog rata.

Sarajevo je sada postalo centar svjetskih i medijskih interesovanja.

Pripreme koje su trajale godinama, pored dobro organizovanih igara, kao rezultat imaju: izgrađene hotelske komplekse kako na planinama (Bjelašnica, Igman, Jahorina), tako i u gradu, sportski centri Skenderija i Zetra, žičare,… Grad je dobio novu i modernu infrastrukturu, saobraćajnice, aerodrom, automatsku telefonsku centralu i brojne druge objekte, koji su omogućili da Sarajevo po završetku igara bude moderniji i opremljeniji grad. Izgrađena su i kompletna naselja – Mojmilo i Dobrinja, rekonstruisane dotrajale fasade u centru grada… Sve u svemu, u potpunosti je izmijenjeno lice Sarajeva, koje je kako su se Igre približavale, svakim danom sve više poprimalo izgled modernog evropskog grada.

Maskota 14. zimskih olimpijskih igara bio je Vučko – smeđi vuk sa crvenim šalom, kojeg je načinio Jože Trobec, a koji je i danas jedan od prepoznatljivih sarajevskih simbola.

Olimpijada je prezentovala Sarajevo svijetu u nekom drugom svjetlu, kao grad mladosti, mira, prijateljstva, ljubavi i svega što olimpizam nosi u sebi. Na Igrama su u šest sportova nastupila 1.272 takmičara iz 49 zemalja svijeta, a svi takmičari su iz našeg grada ponijeli predivna iskustva o kojima i danas govore!

Sa ponosom se sjećajmo i čuvajmo od zaborava ovaj važan historijski događaj našeg rodnog grada!