Međunarodni dan porodice

Obilježen Međunarodni dan porodice u JU OŠ “Aneks”

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana porodice i finalnog dijela Projekta “Porodica”, u ponedjeljak, 16.5.2022. godine u prostorijama naše škole održana je svečanost kojoj su prisustvovali učenici škole, roditelji, stručni saradnici i brojni ljubitelji nauke i umjetnosti.
Cilj obilježavanja Međunarodnog dana porodice i prezentiranje Projekta „Porodica“ je isticanje značaja i uloge porodice, odgojno-obrazovnih vrijednosti škole i društvene zajednice.
Imajući u vidu da je porodica sastavni dio društvene zajednice i subjekt raznih interakcija u toj zajednici, kao polazište svakog uspješnog programa odgoja i obrazovanja učenika, Projektom „Porodica“ su predstavljeni najviša razina međusobnih saradničkih odnosa i važnost ravnopravne komunikacije, kao temeljnih trajnih vrijednosti na kojima treba da se zasniva nova generacija, koja će biti garant osiguravanju društvene stabilnosti i napretka.
Nizom različitih aktivnosti, posjetom kulturnih ustanova (galerijama, muzejima, pozorištima i kinima), posjetom članova šire porodice, realizacijom likovnih i interaktivnih radionica, predavanjem i vođenjem intervjua, prikazan je Projekat „Porodica“ koji je realizovan u saradnji sa stručnom saradnicom gospođom Mirsadom Poturković, predstavnicom JU “Kantonalni centar za socijalni rad” i bosanskohercegovačkim književnikom, dječijim piscem Fahrudinom Kučukom.
U svome obraćanju na svečanosti, direktor škole, gospodin Omer Begović je istakao da škola ne samo da promiče i potiče odgoj i obrazovanje učenika, nego potiče i promoviše vrijednosti i principe moralnih načela, dostojanstvo svakog pojedinca u društvu, te da se očuvanjem ovakvih vrijednosti izgrađuju vještine međusobnog razumijevanja, dogovaranja i stiču spoznaje interkulturalnog odgoja i obrazovanja.
Poštovani roditelji, kroz svaki naš projekt, učestvovanje u brojnim aktivnostima, druženjima i redovnom odgojno-obrazovnom procesu, nastojimo razvijati osjećaj na nivou odjeljenja,
razreda, produženog boravka da smo jedna porodica, kao i na nivou škole, učenici, roditelji, zaposlenici da smo svi jedna velika porodica, da se međusobno uvažavamo, pomažemo, družimo, volimo uz sve naše specifičnosti i različitosti.
Posebno bi istakao, da smo od samog otvaranja naše škole željeli da škola bude otvorena, da učenicima bude na raspolaganju za različite aktivnosti, upravo onako, da se osjećaju kao kod kuće.
Htjeli smo da škole bude mjesto gdje učenici rado dolaze, mislim da smo u tome i uspjeli.
U životu djeteta porodica i škola su dvije sredine u kojima dijete odrasta i podjednako su odgovorne za kvalitetnu socijalizaciju i razvoj djetetove ličnosti.
Od presudnog je značaja da porodica i škola razvijaju modele saradnje koji će se zasnivati na međusobnom poštovanju, uvažavanju i iskrenosti, s namjerom da se pruži adekvatna pomoć i podrška svakom djetetu, roditelju i učitelju- nastavniku.
Jačanje tih odnosa treba biti zasnovano na međusobnom poštovanju, uvažavanju, povjerenju, dogovaranju, zajedništvu i usaglašavanju odgojno-obrazovnog djelovanja.
U svakom slučaju, moglo bi se reći kako je za djetetov uspjeh u školi i pravilan razvoj najvažnije da se u skladnom djelovanju/suživotu nađu roditelj i učitelji-nastavnici , roditelj koji je spreman učiti o sebi i svom djetetu i nastavnik koji će svojim djelovanjem pokazati kako nije samo prenosilac znanja, već istovremeno učenik, savjetnik i saputnik kako djeteta, tako i roditelja tokom školovanja.
Tokom školovanja roditelji treba da imaju stalan kontakt sa učiteljima- nastavnicima, pedagoško- psihološkom službom škole, menadžmentom i da zajedno sa njima donose odluke o odgojno- obrazovnoj budućnosti djeteta.
Upravo je ovaj uspješno realizirani projekat u funkciji jačanja saradnje porodice i škole, izuzetno sam sretan i ponosan na naše učenike njihove roditelje, moje uvažene koleginice koje su osmislile i veoma uspješno realizirale ovaj izuzetno kvalitetan i zahtjevan projekat.
Izuzetan doprinos u realizaciji ovog projekta dali su gospođa Mirsada Poturković i Fahrudin Kučuk na volonterskoj osnovi, te im se u ime naše djece roditelja zaposlenika i u svoje ime srdačno od srca zahvaljujem!
Ovu priliku smo iskoristili da uručimo zahvalnice svima onima koji su pružili podršku našem radu.
Svečanost je opravdala očekivanja svih prisutnih.