Manifestacija “Prvačići, sretno!”: Općina Novi Grad organizirala zabavu uz poklone za više od 1.350 prvačića

Općina Novi Grad Sarajevo, organizirala je kulturno – zabavnu manifestaciju pod nazivom „Prvačići, sretno!“ povodom polaska u školu 1.351 mališana upisanih u prvi razred šesnaest novogradskih osnovnih škola.

Manifestacija je održana na fudbalskom stadionu prelijepog Centra „Safet Zajko“, gdje je u zabavnom programu uživalo nekoliko hiljada prvačića, njihovih roditelja, deda, nana i nastavnika.

Mališani su pjevali, plesali, smijali se i družili uživajući u muzičkim interpretacijama Mravka Travka, i omiljenim likovima iz crtića koji su došli da im požele sretan početak jednog novog perioda u životu.

Tom prilikom prvačićima su darovani i anatomski ruksaci sa udžbenicima, a sretan i uspješan početak školovanja djeci, roditeljima i učiteljima poželio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, koji je s ponosom istakao činjenicu da broj djece koja se upisuju u novogradske osnovne škole konstantno raste, te da je to najveće bogatstvo jedne lokalne zajednice.

„Treba da zapamtite da žive u zemlji Bosni koja je najljepša zemlja na svijetu i ima najljepšu dijecu na svijetu, vas. I naše Sarajevo je najljepši grad na svijetu, i naša općina je najbolja općina za nas na svijetu. Pošto vi sada krećete u školu, vidjet ćete i upoznat ćete svoje učitelje i učiteljice, treba da ih slušate, da slušate šta oni govore, i da tako postupate, da slušate svoje roditelje i da pazite svoje prijatelje u razredu. Ne smije ni jedno dijete da plače, ne smije niko da izazove to da njegov drug ili drugarica iz razreda plače. Ako neko dijete plače onda svi treba da se zabrinu, da vide što ono plače, da mu svi pomognete i da se nikada ne desi da zbog vas neko drugo dijete plače“, poručio je načelnik Efendić razdraganim mališanima i još jednom poželio sretan početak školske godine roditaljima, mnogo zdravlja, sreće strpljenja sa djecom i svega onoga što im treba da uživaju u našoj općini, domovini, državi i da ona bude sve bolja i bolja. “Ja znam da mi to možemo, posebno sa ovim mladim generacijama, čestitam vam početak škole“, rekao je načalnik Efendić.

Na manifestaciji se obratio i akadamik Abdulah Sidran, jedan od najvažnijih bh. pjesnika, književnik, filmski scenarista.

Akademik Sidran uputio pozdrave dječici i kazao da naše knjige ništa ne valjaju, ako ih djeca ne budu čitala. „Tek kad dođu u vaše ruke, naše knjige postaju dobre, i mi postajemo dobri i osjećamo da mi volimo vas i da vi volite nas. Molim vas, upamitete, ne postoji ljepši, bolji i uređeniji prostor za vaše djetinjstvo nego što je prostor općine Novi Grad, ja sam sretan što imamo takava prostor u Sarajevu“, rekao je akademik Sidran.

Manifestacija „Prvačići, sretno!“ organizirana je nakon dvogodišnje pauze zbog koronavirusa, bila je prilika da sa djecom i roditeljima podijelimo radost polaska u školu, a druženje koje je upriličeno djeci će sigurno ostati u sjećanju.