Dan Armije RBiH

💛ČESTITKA💙

Na današnji dan Predsjedništvo RBiH donijelo je Odluku o formiranju Armije Republike Bosne i Hercegovine.

  1. aprila 1992. godine Armija je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organiziranih dobrovoljaca, kao odgovor na agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Odluka Predsjedništva je bila strateški značajna jer su sve oružane formacije stavljene pod jedinstvenu komandu i jedinstvena obilježja, čime je agresor osujećen u ostvarivanju zacrtanih ciljeva. Organizirano smo prešli na odbranu naše domovine i na neki način zbili smo redove i krenuli u odbranu.

Armija Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine, međunarodno priznate i suverene zemlje, za vrijeme agresije na RBiH. Vrhovni komandant bio je predsjednik Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alija Izetbegović.

Taj događaj bio je prijelomnica u kojoj su najbolji sinovi i kćeri naše domovine poslije stoljeća borbe za interese tuđinskih propalih carstava i država napokon stali pod zastavu suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine, braneći svoju zemlju, svoj zavičaj i građane od agresije koja je prijetila potpunim uništenjem naše države i njezinim brisanjem s karte svijeta.

Samo zahvaljujući najhrabrijim sinovima i kćerima ove zemlje, pripadnicima i pripadnicama oružane sile, u čijem sastavu su zajedno bili i Bošnjaci i Hrvati i Srbi i ostali građani ove zemlje, Bosna i Hercegovina je opstala, te je i danas garant naše slobode i prosperiteta!

Opstanak Bosne i Hercegovine je najveća pobjeda Armije Republike BiH. Dok u Evropi i svijetu bujaju populizam, a jača krajnja desnica, važno je prisjetiti se da je Armija Republike Bosne i Hercegovine bila nastavljač slavne antifašističke tradicije i da je kao takva učestvovala na vojnoj paradi u povodu Dana pobjede nad fašizmom 9. maja 1995. godine.

Mnogi su izgubili živote za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu i naše je dužnost učiniti sve da njihova žrtva i hrabrost nisu uzaludni.

Iste one snage koje su imale plan da nas istrijebe i rasparčaju našu jedinu domovinu ni danas nisu odustale od svojih višestoljetnih nakana i vode ih samo drugim sredstvima, čekajući svoju novu priliku. Naše bitke nisu završene, samo danas ih moramo voditi drugim sredstvima.

Kao što smo imali obavezu 1992. stati na branik domovine, obaveza svih nas danas jeste očuvati sjećanje na taj period, značajne događaje, pojedince, značajne bitike koje smo vodili, jer narodi bez pamćenja i historijske svijesti osuđeni su na gubljenje svog identiteta, svog političkog subjektiviteta i, na kraju, često i svoje biološke prisutnosti na određenim prostorima.

Danas, kada svjedočimo urušavanju vrijednosti na kojima je naša kultura stoljećima egzistirala, urušavanju i univerzalnih civilizacijskih vrijednosti, danas kada su mladi naraštaji pod uticajem masovnih medija, digitalnih tehnologija, potrošačke kulture, izloženi površnosti i kada uzore traže u onima koji nisu zaslužili biti uzor bilo kome – njegovanje sjećanja na naše branioce, heroje, nosioce najviših ratnih priznanja predstavlja našu obavezu. Njihova ljudska veličina, vrijednosti koje su nosili, njihovo herojstvo, odvažnost, snaga volje, njihova plemenitost, požrtvovanost i nesebičnost, moraju biti naša obaveza i moralni putokaz.

Nažalost, ni ovaj datum ne možemo obilježiti zajedno, okupljanjem i svečano. Zato ovom prilikom želim da vas zamolim, dragi roditelji, dede/djedovi, nane/bake, sugrađani, da pričamo našoj djeci, da im mi koji smo živi sudionici agresije i svih zločina prenosimo istinu, da ne uče iz kojekakvih knjiga koje pokušavaju iskriviti činjenice. Niko nema više prava i obaveze da govori o agresiji, genocidu i zlodjelima pored onih koji su je doživjeli i preživjeli, to je naš amanet i obaveza.

Država Bosna i Hercegovina jača je od svih njenih unutarnjih i vanjskih neprijatelja i njena snaga ogleda se u odlučnoj i časnoj odbrani svih principa i vrijednosti koji su se našli na udaru u razdoblju 1992-1995 i to će biti dokle god bude patriota kojima je ova država u srcu i koji su i danas spremni da je brane.

Nas neće biti jednog dana, ali Bosne i Hercegovine je bilo i bit će, ona će opstati baš kao što je opstajala i onda kada su mnogi mislili da će “Bosna šapatom pasti”! Krv šehida i poginulih boraca natopila je njeno tlo i to je razlog zbog kojeg nikada ne smijemo zaboraviti ko je najzaslužniji za sve što imamo danas.

SRETAN DAN ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE!

Neka je mir i spas na sve nas i na jednu i jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu!

DIREKTOR ŠKOLE:
Omer Begović, mr.