ČESTITKA

⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜
9.MAJ – DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM I DAN ZLATNIH LJILJANA
⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜
📌Danas se prisjećamo hrabrih vremena, dana kada je, prije 76 godina, pobijeđen fašizam potpisivanjem kapitulacije od strane fašističke Njemačke. Mislili smo da je sa tom idejom zauvijek završeno i da se to zlo više nikada neće ponoviti. Međutim, svjedoci smo da se prije 29 godine to ponovo desilo kada je našu RBiH napala jedna od vodećih vojnih sila u tadašnjoj Evropi i svijetu. Ipak, zahvaljujući otporu BiH i svih njenih građana, tadašnjoj sprezi i mudrosti vojnog i političkog vrha Armije RBiH, organizovali smo se i u jedinstvu i snazi uspjeli da se odbranimo od agresora i danas živimo u slobodnoj, jedinstvenoj i nedjeljivoj BiH. Agresija i genocid po prvi put na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, počinjeni su upravo u Bosni i Hercegovini.
Armija BiH, kao istinska antifašistička vojna snaga, branila je BiH od podjele i njen narod od genocida.
Zato je izuzetna simbolika sadržana u činjenici da je 9. maj istovremeno i Dan Zlatnih ljiljana, najboljih sinova Bosne i Hercegovine.
Toga se iznova i uvijek moramo prisjećati, ali, takođe, poručujemo da smo spremni da mislimo na sadašnjost i budućnost, kao i da smo spremni na saradnju i suživot, ali i da zahtjevamo da svaki građanin na prostoru cijele BiH bude građanin prvog reda i da zna da su njegovo dostojanstvo i sigurnost zagarantovan. Nakon kapitulacije Njemačke većina ljudi mislila je da je fašizam nestao. Međutim, svjedoci smo da se on, u najtežem obliku, devedesetih godina ponovo javio na ovim prostorima. Stoga dugujemo veliku zahvalnost hrabrim braniocima BiH koji su se tome usprotivili i koji nisu dozvolili da to zlo pobijedi. Fašizam nije iskorijenjen pa nam je stalna zadaća, ne samo boračkim udruženjima, već svima nama da njegujemo tekovine antifašizma.

⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜
Sretan Dan Zlatnih ljiljana i Dan pobjede nad fašizmom.

Direktor škole:
Omer Begović, mr.
⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜⚜