Američki kutak

U utorak, 15. februara, u JU OŠ „Aneks“ svečano je otvoren Klub ljubitelja američke kulture i obilježen Black History Month.

JU OŠ „Aneks“ već nekoliko godina uspješno sarađuje sa American Corner Sarajevo i ovaj se projekat razvio iz te saradnje i uz podršku American Corner Sarajevo i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Za ovu priliku učenici su pripremili i izveli prigodan program na engleskom i bosanskom jeziku, a prisutnima su se obratili uvaženi Cassandra Divjak, ataše za kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, direktorica American Corner Sarajevo, Amra Mutapčić-Čengić, u ime ministrice Naide Hote Muminović,  Emil Hodžić, stručni saradnik za osnovno obrazovanje u Ministarstvu odgoja i obrazovanja KS, te direktor škole Omer Begović.

Ataše za kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, uvažena Cassandra Divjak, čestitala je otvaranje Kluba ljubitelja američke kulture i istakla impresioniranost i zadovoljstvo Ambasade Sjedinjenih Američkih Država inicijativom JU OŠ „Aneks“ i  činjenicom da postoji zainteresovanost učenika za američku kulturu, vrijednosti, historiju, te  za engleski jezik. Izrazila je nadu da će se saradnja u narednom periodu nastaviti i još više produbiti.

Direktorica American Corner Sarajevo, Amra Mutapčić-Čengić, izrazila je svoje zadovoljstvo realizacijom ovog projekta, te podsjetila na višegodišnju saradnju American Corner Sarajevo i  JU OŠ “Aneks”, uz želju da se ona nastavi i u budućnosti. 

Direktor škole, Omer Begović, rekao  je da je pokretanje Kluba ljubitelja američke kulture izraz poštovanja, zahvalnosti i prijateljstva prema Sjedinjenim Američkim Državama, te izrazio zahvalnost American Corner Sarajevo i Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Direktor je u ime škole uručio zahvalnice uvaženim Cassandri Divjak, atašeu za kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, direktorici American Corner Sarajevo, Amri Mutapčić-Čengić,  te Ivani Bušić, Outreach koordinatorici u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.  Zahvalio je i timu koji je pokrenuo i realizirao ovu inicijativu.

Emil Hodžić, predstavnik Ministarstva odgoja i obrazovanja KS čestitao je otvaranje Kluba  u ime Ministarstva , te izrazio spremnost Ministarstva da u budućnosti podrži ovakve i slične projekte.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i American Corner, osigurali su i promotivne darove za posjetioce događaja.

Klub ljubitelja američke kulture pružit će učenicima priliku da jačaju svoje kulturalne i jezičke kompetencije odnosno da istražuju i uče o američkoj historiji, kulturi, društvu i vrijednostima, kao i da usavršavaju engleski jezik.