2. APRIL – MEĐUNARODNI DAN DJEČIJE KNJIŽEVNOSTI

  1. APRIL – MEĐUNARODNI DAN DJEČIJE KNJIŽEVNOSTI

Povodom sutrašnjeg Dana dječije književnosti učenici naše škole okupili su se danas u školskoj biblioteci i priredili književno druženje kojim su odali čast knjigama koje vole i čitaju!
Osim školske lektire i knjiga koje imaju priliku pronaći u školskoj biblioteci, učenici su pokazali da i sami kupuju i nabavljaju zanimljive naslove. Naime, svako od njih donio je omiljenu knjigu iz kućne biblioteke, predstavio je svojim drugarima, naglasivši njene kvalitete, te je na taj način preporučio za čitanje. Naravno, uz sve to čuli smo i zanimljive citate i odlomke iz istih, koje su učenici pripremili da čitaju.
O samom datumu, kojem je današnje druženje posvećeno, prezentaciju je pripremila učenica Delić Hana, što je bio uvod u ovo lijepo druženje. Također, učenici su imali priliku prvi put vidjeti i prelistati vrlo zanimljivu i vrijednu enciklopediju „Knjige koje su promijenile povijest“ kroz koju su upoznali naslove knjiga koje su utjecale na neke najvažnije historijske događaje i društvene promjene u svijetu.
Uz ove aktivnosti, učenici su kroz razgovor razmijenili svoja razmišljanja o književnosti i temama koje ih zanimaju sa školskim bibliotekarom Alimanović Tarikom i nastavnicama bosanskoga jezika i književnosti Behlulović Selmom i Imamović Adnom.
Književnost je za razvoj djece veoma bitna – ono što čitamo i slušamo kao djeca mnogo utječe na to u kakve ćemo odrasle ljude izrasti i kakve osobine karaktera ćemo razviti. Nije neobično da se sa likovima iz dječijih romana i priča često identificiramo, u njima pronalazimo sebe ili su nam uzor, ali i da nam se neki likovi nimalo ne dopadaju!
Zato je važno uvijek napominjati da je knjiga naš najbolji učitelj!