SVJETSKI DAN PTICA SELICA

U subotu, 9. maja, obilježava se Svjetski dan ptica selica. Tim povodom, ranije smo planirali saradnju sa Ornitološkim društvom “Naše ptice”, no s obzirom na okolnosti, prinuđeni smo ovaj datum obilježiti na simboličan način.
U saradnji sa Ornitološkim društvom “Naše ptice”, odlučili smo našim učenicima ponuditi dokumentarni film “Osjećam se k’o da sam u raju”, autora Ilhana Dervovića. Film je sniman tokom sve četiri godišnja doba na lokalitetu močvare Bistrik kod Kaknja, na kojoj boravi oko dvije stotine vrsta ptica, što je svrstava u jedno od najznačajnijih ptičijih staništa u ovom dijelu Evrope.
Učenici film mogu pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?v=BZCvy5LxbZM
Pozivamo učenike da pogledaju tri publikacije u izdanju Ornitološkog društva “Naše ptice”, “Ptice Kantona Sarajevo”, “Džepni vodić za posmatranje ptica na području Općine Centar Sarajevo” i “Trave i ptice Općine Centar” te tako bolje upoznaju ptičiji svijet iz svog okruženja.

Također, učenike pozivamo da u dogovoru sa svojim roditeljima uzmu učešće i u konkrusu raspisanom od strane Ornitološkog društva “Naše ptice” i Spring Alive BiH. Za najbolje su obezbijeđene i nagrade.

Trave i ptice Općine Centar
Džepni vodić za posmatranje ptica na području Općine Centar Sarajevo
Ptice Kantona Sarajevo
Konkurs se može naći na facebook stranici Sprin Alive BiH
Dragi naši članovi, ornitolozi, veliki i mali, kao što znate, u subotu, 9. maja obilježava se Svjetski dan ptica selica. Nažalost, ovaj put nismo u prilici da vas vodimo negdje u prirodu na posmatranje ptica, i zato vas pozivamo da ovaj dan obilježite izlaskom u dvorište ili obližnji park.
Tri osobe koje nam pošalju popis sa najvećim brojem viđenih vrsta ptica očekuje posebno iznenađenje! Spisak šaljite u Wordu ili Excelu sa podacima (lokalitet, vrijeme, posmatrač i lista vrsta) i Vašu sliku sa posmatranja. Naša e-mail adresa je naseptice@hotmail.com. Naše najmlađe ornitologe pozivamo da ovaj dan obilježe svojim crtežima najdražih ptica, a i za njih imamo nagrade koje šaljemo poštom na adresu. Sretno i ugodno ptičarenje :