Category Archives: Biblioteka

09Oct/20

Izložba povodom Međunarodnog mjeseca školskih biblioteka

Međunarodni mjesec školskih biblioteka utemeljila je Međunarodna asocijacija školskih bibliotekara (International Association of School Librarianship – IASL), prvobitno kao Međunarodni dan školskih biblioteka četvrtog ponedjeljka u mjesecu oktobru 1999. godine, da bi osam godina kasnije prerastao u Međunarodni mjesec školskih biblioteka. Tim povodom širom svijeta u školskim bibliotekama obilježava se ovaj događaj kroz različite aktivnosti. JU OŠ “Aneks” škola je koja djeluje tri školske godine i ovaj značajni datum obilježava drugu godinu zaredom.
Virtualna izložba “Udžbenici za osnovnu školu u periodu agresije na Republiku Bosni i Hercegovinu” prvobitno je zamišljena kao postavka u fizičkom prostoru, no spletom okolnosti izazvanih širenjem virusa COVID-19, izložba se realizira kao jedan od digitalnih projekata biblioteke JU OŠ “Aneks” Sarajevo.
Cilj izložbe je prikazati učenicima i drugim zainteresovanim različite aspekte udžbenika koji su korišteni u osnovnim školama na slobodnim teritorijama Republike Bosne i Hercegovine u periodu agresije, ukratko prikazati taj historijski period s aspetka osnovnoškolskog obrazovanja, te ih upoznati s osnovnim elementima štampanih publikacija.
30Sep/20

DONACIJA KNJIGA U AUDIO FORMATU

Od svog osnivanja, JU OŠ “Aneks” Sarajevo ima izuzetnu saradnju sa Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica u RBIH i ona se ogleda u više različitih zajedničkih projekata. Saradnja škole s Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica u RBiH nastavila se i u školskoj 2020/2021. godini donacijom 74 audio zapisa lektira koje su propisane važećim Nastavnim planom i programom za osnovnu školu.

Time je JU OŠ “Aneks” Sarajevo postala prva škola u Bosni i Hercegovini koja je učinila dostupnim putem svoje online plaftorme za učenje sve lektire u audio formatu.

S obzirom da se zbog situacije izazvane širenjem virusa COVID-19 nastavni proces u proteklom periodu značajno izmijenio, tako da se trenutno isti dijelom odvija online, donirane audio knjige će kako učenicima, tako i nastavnicima, olakšati njegovo izvođenje, te će posebno biti od koristi učenicima nižih razreda, kao i učenicima koji imaju poteškoće sa čitanjem i usvajanjem gradiva.

Pored toga, ova donacija je značajna za populariziranje književnosti za djecu, unaprijeđenje vještina verbalnog izražavanja i poticanje navika slušanja zvučnih knjiga.

22Feb/20

HELLO AFRICA, HELLO AMERICA 🇺🇲!

🇺🇸Hello Africa,hello America!
🇧🇦Hello American corner!
U susret obilježavanja Black History Month u saradnji sa Američkim kutkom naši učenici su danas marljivo istraživali, osluhivali, promišljali i oslikavali nove vremenske dimenzije koje su dobile i nove zvukove samih riječi.
“Čovjek vječito osjeća svoje dvojstvo – kao Amerikanac i kao Afrikanac: dvije duše, dvije misli, dva stremljenja…”
V.E. Diboa, 1903. god.
Dobro došli u radionicu, OŠ “Aneks”.

09Jan/20

ŠKOLSKA BIBLIOTEKA U SISTEMU METEL

ŠKOLSKA BIBILOTEKA U SISTEMU METEL

U sklopu automatizacije poslovanja biblioteke OŠ “Aneks”, početkom mjeseca januara postali smo dijelom kooperativnog online bibliografskog sistema Metel, kojim se danas služi preko hiljadu biblioteka različitih tipova iz regije. Pored alata za potpunu automatizaciju bibliotečkog poslovanja, vlastitog OPAC kataloga , koji je trenutno u izradi, skupnog online kataloga, koji do sada broji preko dva miliona naslova i preko petnaest miliona svezaka,  sistem nudi druge mnogobrojne mogućnosti, poput korištenja zajedničke digitalne biblioteke i čitaonice, korištenje kataloga autora, online rezervacije, online produžavanje roka za vraćanje posuđene građe,  online pristupa vlastitim korisničkim nalozima, izradu i ispis biltena i bibliografija, itd. Sistem ima podršku za pretraživanje građe za slijepe i slabovidne osobe.

U narednom će periodu, pored permanentnog rada na razvoju našeg OPAC kataloga, te drugih stručnih djelatnosti, školska biblioteka provoditi aktivnosti iz oblasti informacijske pismenosti, kako bi naše korisnike osposobili za korištenje usluga koje mogu dobiti u sistemu METEL, te im pogmogli da razviju i druge informacijske kompetencije, nužne za uspješno uključivanje u savremene obrazovne i društvene tokove.