Category Archives: Biblioteka

22Feb/20

HELLO AFRICA, HELLO AMERICA 🇺🇲!

🇺🇸Hello Africa,hello America!
🇧🇦Hello American corner!
U susret obilježavanja Black History Month u saradnji sa Američkim kutkom naši učenici su danas marljivo istraživali, osluhivali, promišljali i oslikavali nove vremenske dimenzije koje su dobile i nove zvukove samih riječi.
“Čovjek vječito osjeća svoje dvojstvo – kao Amerikanac i kao Afrikanac: dvije duše, dvije misli, dva stremljenja…”
V.E. Diboa, 1903. god.
Dobro došli u radionicu, OŠ “Aneks”.

09Jan/20

ŠKOLSKA BIBLIOTEKA U SISTEMU METEL

ŠKOLSKA BIBILOTEKA U SISTEMU METEL

U sklopu automatizacije poslovanja biblioteke OŠ “Aneks”, početkom mjeseca januara postali smo dijelom kooperativnog online bibliografskog sistema Metel, kojim se danas služi preko hiljadu biblioteka različitih tipova iz regije. Pored alata za potpunu automatizaciju bibliotečkog poslovanja, vlastitog OPAC kataloga , koji je trenutno u izradi, skupnog online kataloga, koji do sada broji preko dva miliona naslova i preko petnaest miliona svezaka,  sistem nudi druge mnogobrojne mogućnosti, poput korištenja zajedničke digitalne biblioteke i čitaonice, korištenje kataloga autora, online rezervacije, online produžavanje roka za vraćanje posuđene građe,  online pristupa vlastitim korisničkim nalozima, izradu i ispis biltena i bibliografija, itd. Sistem ima podršku za pretraživanje građe za slijepe i slabovidne osobe.

U narednom će periodu, pored permanentnog rada na razvoju našeg OPAC kataloga, te drugih stručnih djelatnosti, školska biblioteka provoditi aktivnosti iz oblasti informacijske pismenosti, kako bi naše korisnike osposobili za korištenje usluga koje mogu dobiti u sistemu METEL, te im pogmogli da razviju i druge informacijske kompetencije, nužne za uspješno uključivanje u savremene obrazovne i društvene tokove.