+387 33 658 883
osnovnaskolaaneks@gmail.com

Category Archives: Čestitke

31Jul/20

ČESTITKA

Našim dragim učenicima, roditeljima i zaposlenicima škole upućujem iskrene čestitke povodom Kurban-bajrama, jednog od najvećih i najradosnijih praznika Islama, sa željom da praznične dane provedete u lijepom raspoloženju i da radost Bajrama podijelite sa svojom rodbinom, komšijama i prijateljima.

Direktor škole,
Omer Begović

15May/20

MEĐUNARODNI DAN PORODICE

01May/20

ČESTITKA

Svim našim učenicima, njihovim roditeljima, uposlenicima škole, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam 1. maj, Međunarodni praznik rada, sa željom da dane praznika provedete u dobrom zdravlju u krugu porodice i prijatelja.

Direktor škole,
Omer Begović

23Apr/20

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN

Dragi naši učenici poštovani roditelji u ime svih zaposlenika i u svoje ime Ramazan Šerif Mubarek Olsun. Molim Uzvišenog Allaha da ukabuli vaše ibadete i da vam podari svako dobro.

Direktor škole,
Omer Begović

15Apr/20

DAN ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE

Povodom obilježavanja 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, direktor škole zajedno sa svim uposlenicima Osnovne škole ”Aneks” Sarajevo upućuje iskrene čestitke svim demobilisanim pripadnicima i veteranima Armije RBiH, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, građanima koji su dali svoj doprinos u odbrani BiH, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine. Danas, kada obilježavamo 28 godina od formiranja zvaničnih oružanih snaga međunarodno priznate i suverene BiH, naš zadatak je da ne zaboravimo herojske uspjehe i podvige koje su ostvarile proslavljene jedinice Armije RBiH. Vrhovni komandant Armije bio je predsjednik RBiH Alija Izetbegović. Ovaj datum je jedan od najbitnijih datuma države Bosne i Hercegovine koju su pripadnici Armije hrabro i časno branili i odbranili, stoga je naša obaveza i odgovornost da danas, kada imamo slobodu, nastavimo graditi našu domovinu na vrijednostima koje smo pokazali u oslobodilačkom ratu, kako bismo živjeli u pravno uređenoj i pravednoj, demokratskoj i stabilnoj, te ekonomski naprednoj Bosni i Hercegovini. Armija RBiH je priča o znanim i neznanim junacima, o stotinama heroja i naših šehida, palim borcima i svim građanima BiH koji su se borili za pravo da živimo i opstanemo pod suncem bosanskim. To je priča koju treba pričati svaki dan i naša stalna obaveza da budemo dostojni žrtava koje su pripadnici Armije RBIH hrabro i nesebično podnijeli za život i slobodu koju danas imamo.

Direktor škole,
Omer Begović

06Apr/20

DAN GRADA SARAJEVA

🎊 DAN GRADA SARAJEVA 🎉

Osnivačem grada Sarajeva smatra se Isa-beg Ishaković, a sam grad su izgradili starosjedioci. Napravljen na raskrsnici rimskih puteva, nikao je grad koji je još tada bio raskrsnica kultura i religija i nakon više od 500 godina to i ostao.
I zbog takve specifičnosti, Sarajevo je u svojoj historiji trpilo mnoge nedaće. Jedna od najvećih je pohod Eugena Savojskog, koji je krajem 17. vijeka opljačkao i do temelja spalio Sarajevo koje je tada bilo jedan od najvećih gradova na Balkanu.
Nakon što su Austro-Ugari okupirali Bosnu i Hercegovinu 1878. godine, sarajevski orijentalni štih, susreo se sa evropskim. Austro-Ugari su industrijalizirali Sarajevo, uveli nove stvari u grad, pa je Sarajevo postalo prvi evropski grad sa tramvajem. Gradile su se škole i kulturne institucije. U to vrijeme sagrađen je i Zemaljski muzej.
Za vrijeme Prvog svjetskog rata, Sarajevo nije pretrpilo značajnija razaranja. Iako pod snažnim utjecajima iz Beograda, Sarajevo se nije našlo na listi interesa tadašnjeg režima i dinastije Karađorđevića. Arhitektonska slika grada ostaje gotovo nepromijenjena, industrija nazaduje, društvena nezadovoljstva radnika rastu, tako da se može reći da Sarajevo kao grad između dva svjetska rata uglavnom stagnira i nazaduje.
Od prvog dana rata, 6. aprila 1941, kralj, Vrhovna komanda Jugoslovenske vojske, vlada i njene razne institucije, te dio diplomatskog kora, povlačili su se i u općoj pometnji i panici bježali iz Beograda prema Sarajevu. Tako se tih aprilskih dana u gradu i njegovoj okolini stekao, u bjekstvu i iščekivanju evakuacije, šarolik svijet vezan uz politički i diplomatski establišment Kraljevine Jugoslavije. Iz Sarajeva su se kralj i vlada povukli prema Nikšiću, odakle su već 16. aprila 1941. odletjeli u Atinu i dalje na Bliski istok pod britansku zaštitu. Dva dana kasnije Jugoslovenska kraljevska vojska je kapitulirala. Sarajevo se našlo u sastavu ustaške NDH, a faktički pod njemačkom okupacijom.
Jugoslovenska armija započela je akciju oslobađanja Sarajeva 28. marta 1945. godine. U akcijama su učestvovali drugi, treći i peti korpus JA, 11. i 13. krajinska brigada, 18. srednjobosanska brigada, artiljerijska i tenkovska jedinica. Nakon žestokih borbi 6. aprila 1945. godine slomljen je otpor Nijemaca i pripadnika NDH i Sarajevo je oslobođeno. Do kraja ove akcije, 10. aprila oslobođeni su i Visoko, Kakanj te Busovača.
U antifašističkoj borbi od 1941 do 1945. godine, 10.961 građana Sarajeva dalo je svoje živote.
47 godina kasnije, na dan oslobođenja grada, Sarajevo je započelo još jednu bitku. Od početka agresije i opsade, pa do 31. jula 1995. u Sarajevu je ubijeno, umrlo od gladi, hladnoće i nestalo 11.541 civila, od kojih 1.598 djece. Materijalna šteta koju je grad pretrpio tokom agresije i opsade, prije svega kroz razaranja stambenog fonda i uništenje kulturnog blaga i privrednih objekata i saobraćajnica, je neprocjenjiva.
Također, treba napomenuti i da je 6. aprila 1992. godine, tadašnja Evropska zajednica priznala Republiku Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu. Nažalost, dok se zastava sa Ljiljanima vijorila ispred zgrade UN-a u New Yorku, srpski agresori granatirali su stari dio grada i otpočeli najdužu blokadu jednog grada u historiji ratovanja, Olimpijskog grada Sarajeva.
Kolektiv Osnovne škole ”Aneks” sa direktorom škole mr. Omerom Begovićem svim učenicima, njihovim roditeljima i svim građanima upućuje najiskrenije čestitke povodom Dana grada Sarajeva.